Με “πράσινο” σπίτι και γεμάτη τσέπη από το εξοικονομω κατ οικον

Περίπου το 1/3 της ενέργειας που καταναλώνουμε προέρχεται από τα κτίρια, ενώ στην Ευρώπη οι κατοικίες αποτελούν τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας και ευθύνονται για το 45% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο ανορθόδοξος σχεδιασμός των κτιρίων χωρίς το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον, που αγνοεί τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες και η έλλειψη νομοθεσίας για την ενεργειακή και περιβαλλοντική προστασία των κτιρίων οδήγησαν στην ασφυκτική διόγκωση του ενεργειακού ισοζυγίου της χώρας και στην εκτόξευση του λογαριασμού του ρεύματος σε δυσθεώρητα ύψη.

Αυτό που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και χωρίς το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον, άρα και χωρίς έξοδα. Απλώς και μόνο με την αλλαγή συνηθειών. Με στοιχεία και πληροφορίες  συγκεντρώσαμε ιδέες και λύσεις, για να εξοικονομήσετε ενέργεια και χρήματα από την κατανάλωση ηλεκτρισμού στο σπίτι σας.

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΝΕΛ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

Μια πολύ καλή λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας χωρίς το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον στην κατοικία μας είναι η τοποθέτηση φωτοβολταϊκού συστήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά 1KW (περίπου 10-15 τ.μ.) κοστίζουν περίπου 4.000 - 5.000 ευρώ. Η τοποθέτηση είναι πολύ απλή και δεν χρειάζεται άδεια από την πολεοδομία. Έτσι γινόμαστε παραγωγοί ρεύματος και δίνουμε ηλεκτρισμό στην Αρχή Ηλεκτρισμού. Ακολούθως, ένας μετρητής καταγράφει την ποσότητα που παρήξαμε και το ανάλογο ποσό αφαιρείται από το λογαριασμό μας. Η απόσβεση του συστήματος εκτιμάται ότι γίνεται σε περίπου 7 χρόνια.

ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΚΑΤ ΟΙΚΟΝ

Πληρώνεις κάτι παραπάνω, αλλά η διάρκεια ζωής και η εξοικονόμηση ενέργειας που παρέχουν, χωρίς το πρόγραμμα εξοικονομω κατ οικον, αναπληρώνει το κόστος και με το παραπάνω.

Οι λάμπες πυρακτώσεως στο χώρο μας θα πρέπει να αντικατασταθούν με συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού, καθώς εξοικονομούν ενέργεια περίπου 80% και έχουν 5-6 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Συγκεκριμένα, έχουν διάρκεια ζωής από 6.000 έως 15.000 ώρες, ενώ οι συμβατοί λαμπτήρες δεν ξεπερνούν τις 1.000 ώρες λειτουργίας. Κοστίζουν μόλις 7 ευρώ περίπου και είναι μια πολύ έξυπνη επένδυση, αν σκεφτεί κανείς ότι το 19% της ενεργειακής μας κατανάλωσης αναλογεί στο φωτισμό.

Μια νέα τάση που εξοικονομεί ενέργεια χωρίς το πρόγραμμα,  είναι και οι λάμπες του ήλιου που άρχισαν τώρα να εμφανίζονται, με συστήματα που μεταφέρουν το εξωτερικό φως του ήλιου στο εσωτερικό του χώρου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα δωρεάν φωτισμό, μειωμένη κατανάλωση ηλεκτρισμού, αλλά και μειωμένη λειτουργία του κλιματιστικού, αφού δεν καταναλώνεται πλέον η θερμότητα από τις λάμπες στο εσωτερικό του χώρου.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0