Δείχνοντας τον δρόμο στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Από την υποβολή της αίτησης για υπαγωγής στη Ν. 3869/2010 προβλέπεται πλέον η καταβολή δόσης προς τους πιστωτές από τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, χωρίς καθυστερήσεις εξαιτίας της εκκρεμοδικίας. Το ποσό της δόσης θα υπολογίζεται με βάση την οικονομική κατάσταση του οφειλέτη. Ωστόσο, η ελάχιστη καταβολή δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη του 10% της τελευταίας ενήμερης δόσης του, όπως αυτή είχε διαμορφωθεί πριν την υπαγωγή του οφειλέτη στο Νόμο, με ελάχιστο συνολικό ποσό καταβολής τα 40 Ευρώ μηνιαίως. Το καταβληθέν ποσό θα συμψηφίζεται με τη ρύθμιση που τελικώς θα αποφασίσει το δικαστήριο.

 

Στις περιπτώσεις εκχώρησης απαιτήσεων (πώληση δανείων) σε αλλοδαπά πιστωτικά ιδρύματα, ορίζεται υποχρεωτικά αντίκλητος στην ελληνική επικράτεια. Σε διαφορετική περίπτωση τεκμαίρεται ως αντίκλητος η τράπεζα που παρείχε το δάνειο.  Καταργείται η διαδικασία του δικαστικού συμβιβασμού με τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, που προβλεπόταν στο άρθρο 7 Ν. 3869/2010.

 

Η εκτίμηση του ακινήτου γίνεται πλέον βάσει της αντικειμενικής του αξίας και όχι της εμπορικής. Με την αυτήν την τροποποίηση, σε περίπτωση αιτήματος διάσωσης της πρώτης κατοικίας, ο υπολογισμός της αξίας του ακινήτου γίνεται με σαφή και αντικειμενικά κριτήρια, καταργώντας δικαστικές διαμάχες περί της απόδειξης της πραγματικής (εμπορικής) αξίας του ακινήτου. Στην περίπτωση αυτή το δικαστήριο ρυθμίζει την ικανοποίηση απαιτήσεων των πιστωτών από τα νοικοκυριά, σε συνολικό ποσό που ανέρχεται μέχρι το ογδόντα τοις εκατό της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου της κύριας κατοικίας. Μέχρι σήμερα το ποσό αυτό ανερχόταν στο 85% της εμπορικής αξίας. Επίσης, δίνεται η δυνατότητα στο δικαστήριο να ρυθμίσει την οφειλή για την εξαίρεση από τη ρευστοποίηση της κύριας κατοικίας και σε μεγαλύτερη των 20 ετών και μέχρι 35 ετών περίοδο, όταν η διάρκεια των συμβάσεων ήταν μεγαλύτερη των 20 ετών.

 

Εάν μετά τη συζήτηση της αίτησης ο δικαστής κρίνει ότι τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά,  θα έπρεπε να καταβάλει υψηλότερες δόσεις (είτε κατά το αρχικό διάστημα των δύο μηνών κατά το οποίο το ύψος της δόσης προσδιορίστηκε από τον ίδιο τον οφειλέτη, είτε κατά το μεταγενέστερο διάστημα κατά το οποίο το ύψος της δόσης ορίστηκε από τον Πρόεδρο Υπηρεσίας του αρμόδιου δικαστηρίου), επιβάλλει στον οφειλέτη την υποχρέωση να εξοφλήσει εντόκως εντός ενός έτους τη διαφορά.

 

Παρέχεται δυνατότητα αναστολής της αναγκαστικής εκτέλεσης κατόπιν αίτησης από τα τα νοικοκυριά και μετά την έκδοση της οριστικής δικαστικής απόφασης, εφόσον έχει ασκήσει εμπρόθεσμα έφεση, προστατεύοντάς τον έτσι από καταδιωκτικά μέτρα σε βάρος του.

Kommentar schreiben

Kommentare: 0