Πως να επιλέξω φωτοτυπικά μηχανήματα sharp

Σήμερα, σχεδόν σε κάθε επαγγελματικό γραφείο βρίσκει κανείς ένα φωτοαντιγραφικό ή αλλιώς φωτοτυπικό μηχάνημα, μέσω του οποίου είναι δυνατή η γρήγορη δημιουργία αντιγράφων διαφόρων εγγράφων. Η διαδικασία αντιγραφής είναι εξαιρετικά απλή: τοποθετεί ο χρήστης το εκάστοτε έγγραφο στο τζάμι τοποθέτησης εγγράφων του φωτοαντιγραφικού με το κείμενο προς τα κάτω, κλείνει το καπάκι και πατάει το κουμπί αντιγραφής. Το έγγραφο σαρώνεται με φως. Τα φωτοευαίσθητα τύμπανα ή ταινίες δημιουργούν έτσι ένα είδωλο του δείγματος, το οποίο μετά την εμφάνισή του σε μορφή σκόνης μεταφέρεται σε χαρτί ή σε διαφάνεια και σταθεροποιείται εκεί θερμικά, δηλαδή μέσω της επίδρασης θερμότητας.

Αυτή η συνηθισμένη στις μέρες μας μέθοδος ονομάζεται ξηρογραφία (δηλαδή ξηρή γραφή) και εφαρμόζεται σε όλα τα συνηθισμένα φωτοαντιγραφικά και στους εκτυπωτές λέιζερ. Αναμφισβήτητα προσφέρει πολύ καλύτερη ποιότητα αντιγραφής όσον αφορά την ανάλυση, την αντοχή στο φως και την ανθεκτικότητα, σε σύγκριση π.χ. με τους εκτυπωτές ψεκασμού μελάνης ή τις ξεπερασμένες θερμοαντιγραφικές συσκευές οι οποίες είναι και σημαντικά πιο δαπανηρές στα αναλώσιμά τους.

Τα αναλώσιμα

Συνήθως, τα φωτοτυπικά κυκλοφορούν με τόνερ, σε μορφή φυσίγγων ή κασετών, που θα πρέπει να ανανεώνεται τακτικά. Το τόνερ κατανέμεται ομοιόμορφα μέσω ενός κυλίνδρου. Τα σωματίδια του τόνερ μεταφέρονται στο σημείο επαφής των δύο κυλίνδρων λόγω της ηλεκτροστατικής έλξης και προσκολλώνται στα αφώτιστα, και επομένως φορτισμένα, σημεία της ζώνης φωτοαντιγραφής.

 

Για τη σταθεροποίηση του τόνερ και την αποτύπωση του αντιγράφου, το χαρτί με το είδωλο περνά μέσα από δύο θερμούς κυλίνδρους ή έναν θερμαινόμενο θάλαμο χωρίς πίεση, όπου τα μικρά κομματάκια του τόνερ λιώνουν και προσκολλώνται σταθερά στο χαρτί.

 

Στη συνέχεια το φορτίο απομακρύνεται και πάλι από το τύμπανο, το οποίο καθαρίζεται από τα υπολείμματα του τόνερ μέσω ενός ξέστρου ή μιας ψήκτρας. Το υπόλοιπο τόνερ αποθηκεύεται σε ένα δοχείο ενσωματωμένο στη συσκευή, που σε ορισμένες περιπτώσεις είναι ανακυκλώσιμο.

 

Είναι γνωστό ότι τα ψηφιακά φωτοαντιγραφικά σταδιακά και πιο συγκεκριμένα από τις αρχές του 2002 εκτόπισαν τα αναλογικά, τα οποία ως τα μέσα της δεκαετίας του 1980 ήταν τα μοναδικά που κυκλοφορούσαν. Ενας από τους λόγους είναι το μέγεθος των αναλογικών φωτοαντιγραφικών, το οποίο αποτελεί και το αδιαμφισβήτητο μειονέκτημά τους. Επίσης, εκτός του ότι καταλαμβάνουν πολύ χώρο, απαιτείται και τακτική συντήρηση λόγω της συγκέντρωσης ρύπων.

 

Αντιθέτως, τα ψηφιακά φωτοαντιγραφικά αποτελούνται από έναν σαρωτή και έναν εκτυπωτή. Το δείγμα αντιγραφής ψηφιοποιείται μέσω του σαρωτή και αποθηκεύεται προσωρινά σε μία μνήμη (RAM ή σκληρό δίσκο). Ετσι, η εικόνα μεταφέρεται ηλεκτρονικά στον εκτυπωτή (λέιζερ) και εκτυπώνεται. Επομένως, η ευαίσθητη μηχανική των αναλογικών φωτοαντιγραφικών καθίσταται περιττή.

 

Εκτός αυτού, ένα επιπλέον πλεονέκτημα των ψηφιακών φωτοαντιγραφικών μηχανημάτων είναι ότι επιτρέπουν τη δημιουργία πολλαπλών αντιγράφων των σελίδων που αποθηκεύονται στην ενδιάμεση μνήμη, χωρίς να χρειάζεται να σαρωθούν ξανά με φως. Επίσης, παρέχουν τη δυνατότητα για εκτύπωση μπρος πίσω στην ίδια σελίδα, για μεγέθυνση ή σμίκρυνση στο επιθυμητό μέγεθος και άλλες ακόμη ευκολίες.

 

Για τη σωστή επιλογή του φωτοτυπικού που χρειάζεστε πρέπει πριν από την αγορά του να αναλογιστείτε τη χρήση για την οποία το προορίζεται. Πρόκειται να φωτοτυπείτε 10 ή 100 σελίδες καθημερινά; Χρειάζεστε ασπρόμαυρες ή έγχρωμες φωτοτυπίες; Συμβιβάζεστε με μία τυπική εκτύπωση του αντιγράφου ή χρειάζεστε υψηλή ποιότητα;

 

Πριν από την τελική σας απόφαση επίσης σκεφθείτε και την περίπτωση των μεταχειρισμένων αλλά ανακατασκευασμένων φωτοτυπικών μηχανημάτων μόνο όταν συνοδεύονται από εγγύηση καλής λειτουργίας. Και σε κάθε περίπτωση ανακυκλώνετε τα toner σας όταν αυτά τελειώνουν.

 

Kommentar schreiben

Kommentare: 0